Amerika’da biraz kendine guvenmekten zarar gelmez, tabiki guvenecek bir seyin varsa!

0
180

Arkadaslar, degerli meslektaslarim, saygideger yurttaslarimiz selamlar herkese! Ulusa seslenis gibi konusma baslangici oldu ama bilirsiniz beni, biraz taniyanlar az cok anlayabilir genel olarak tarzimi. Genel olarak bir saygi cercevesinde konuya, konusmaya yaklasmaya calisirim.

Fakat saygi, gercekleri soylememek, veya gercekleri yumusatmaya calismak olmamali, tamam karsinizdaki insana saygi duymalisiniz ama neyine? Kisiligine, karakterine saygi duymalisiniz ve duymak zorundayiz cunku modern yasamin altin kurallarindan birisi bu, zaten diger turlu de iliskiler yuruyemez.

Bu cerceveyi cizmeye calistiktan sonra, ufak bir bilgi vererek konuya girmek istiyorum. Amerika’ya yerleseli 4 yil 7’ay i gecti. Uzun bir zaman gibi dusunebiliriz insan hayati icin fakat bazen de zaman kavramlari olaylara, durumlara, insanlara ve tecrubelere gore degisedebilir.. Bilirsiniz, sevdiginiz birseyle ugrasirken zaman cok hizli gecer anlamazsiniz, sevmediginiz veya zor olan bir seyle ugrasirken ise de zaman cok ama cok yavas gecebilir.

Herneyse, bunlar acikcasi temel konum degil, sadece Amerikay’a yerleseli 4 yil 7 ay’i gecti.

Ver gercekten bu surede elimden geldigi kadar bir takim videolar yapip, Amerika – Turkiye karsilastirmalari yapmaya calistim, youtube kanalimda yayinladim, kismet olursa da devam edecegim, gitarla amator olarak ugrasiyorum, zaman zaman burada ve diger platformlarda calmaya calistigim seylerin videolarini da paylasiyorum.

Uzun zamandan beri aklimda olan bir konuyu da bugun paylasmak veya paylasima ait ilk adimlari da atmak istedim. Gercekten 4 yil 7 aydan beri hem Turkiye hem de Amerika’da ki gelismeleri, sosyal yasantiyi da incelemeye calisiyorum. LInkedin de mesala, o kadar fazla bie ait (Turklere) odul toreni, davetiye, konferans, bayi toplantilari fotograflari goruyorum ki, sanirsin her gun Turkiye’de dunya capinda bir uygulamaya piyasaya surulmus ve Nasdaq / New York Stock Exchange marketlerine giris yapmis. Oyle bir durum soz konusu, disaridan bakan birisi icin, yani ana dili Turkce olmayan, Turk olmayan birisi, Turk Linkedin kullanicilarini takip e diyorsa, sanir ki Turkiye’de hergun uluslararasi birseyler oluyor.

Oysaki detaya girse, biraz dikkatli incelese, paylasimlarin neredeyse tamamina yakininin, bize ait olmayan urunlerin ya satisi sonucunda ulasilan gelirlerin kutlandigi torenlere ait fotograflar / paylasimlar, ya yine mensei bize ait olmayan urunlere ait alinan sertifikalara ait paylasimlar oldugunu anlayacak. Aslinda anlatmaya calistigimi anliyorsunuz diye dusunuyorum, detaya fazla girmeye gerek yok.

Yani, Turk Bilisim sektorunun icerisinden cikan birseylere cok ama cok az rastlamak mumkun veya hic gorememekte mumkun. Hergun bunlerce kutlamalar, basari hikayeleri olan bir ukeyiz Linkedine gore 🙂 Fakat ortada aslinda fazla da birsey yok. En azindan ben Amerika gozuyle bakmaya calistigimda birsey gormuyorum. Herhangi bir urun dunya piyasalarina suruldu de biz mi kacirdik, bir sirket USA borsalarina giris yapti da biz mi kacirdik, dunya capinda bir sirket kuruldu hizmet veriyor da biz mi kacirdik? Herhangi bir universitemiz dunya capinda ilk 10’a girdi de biz mi kacirdik?

Fakat dondur basini, Turkiye’de verilen ARGE kredilerine bak, tonlarca para / kaynak aktariliyor sirketlere. Cok ilginc.

Dunya capinda ozellikle ve ozellikle bilisim sektorunde kac firmamiz var, ben mi gozden kacirdim acaba? Amerika’da neden bir subeleri yok bu firmalarin? Veya boyle firmalar var mi ki? Ama linkedin’e donup bakarsan ortalik teknoloji gelismelerinden gecilmiyor, donup dunya geneline bakiyorsun ortada herhangi bir servis veya firma yok….

Bakin ben Konyanin Merkez ilcesinde 1970 yilinda dogdum, 4 yil universiteye giremedim (kazanamadim), sonrasinda 2 yillik Bolu Abant Izzet Baysal universitesi Turizm ve Otelcilik bolumunu kazandim ve bitirdim. Sonra Bilgisayar kursuna gittim 9 ay, surekli ogrenmeye calistim, cabaladim, Turkiye’de yillarca calistim fakat istedigim gibi sonuclara ulasamadim, ama devam ettim, Amerika’ya geldim, kendi cabamla bu gunlere geldim ve bana ait olan I-ORBITX https://i-orbitx.com web sitesini devreye aldim.

Konya’dan cikip geldim, Amerika’da yim, hicbir kredi, hicbir destek almadan, Amerika’da ki bana ait olan bu web sitesiyle AWS msuterilerine hala hizmet vermeye calisiyorum. Iddialiyim, bu isi yapan en iyilerden birisi oldugumu dusunuyorum fakat henuz sirket kuramadim, yeterli kaynaga ulasamadim, ama dunya capinda hizmet veren koskoca MSP firmalarina da rakibim. Buyuk denizde savasiyorum, savasmaya da devam edecegim. Bir kurus kredi de almadim simdiye kadar, destek te almadim.

Girin gezin bu siteyi, referanslara bakin, hepsi gercek, hepsi bu hayatin icindendir. Hakkimda yapilan yorumlarda ne bir ekleme ne bir degisiklik yoktur, gercegin ta kendisidir.

Ben, Allah’in izni ve sayesinde, calisip cabalayip bu hale gelebiliyorsam, koskoca firmalar, en azindan linkedinde hergun boy gosteren koskoca firmalar, NEREDESINIZ? Kendinize hic mi guvenmiyorsunuz, Amerika’da hizmet verebilecek kadar kapasiteniz yok mu? Bu kadar mi korkaksiniz? Linkedin e bakarsak, hergun plaket, hergun basari oykusu, hergun yeni trendler fakat dunya piyasasinda neredesiniz? Kucuk piyasanin buyuk patronu olmayi birakip ne zaman gercek dunyada gercek bir savasci olacaksiniz?

Konusacak cok sey var.. Zamanla..

Saygilarimla,

Murat